Így lesz még finomabb a gombóc
Erre a töltött káposztára is igaz a mondás: minél többször melegíted, annál finomabb lesz. A csülök helyett más füstölt hússal is tökéletes. Ha túl sós a káposzta, áztasd be egy kicsit vízbe.
Töltött káposzta
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kg savanyú káposzta
- 50 dkg csülök
- 2 fej vöröshagyma
- 1 kg darált hús
- 8 nagyobb káposztalevél
-
GOMBÓC
- 5 dkg szalonna
- 2 zacskós rizs
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- bors
- só
- pirospaprika
- zsír
- 1 pohár tejföl
- Előkészítési idő: 30 PERC
- Elkészítési idő: 1 ÓRA 30 PERC
Elkészítés:
A csülköt mosd meg. Tedd egy fazékba, és önts rá annyi vizet, hogy az bőven ellepje a húst. Főzd körülbelül egy óra alatt félig puhára, majd vágd fel nagyobb kockákra.
Közben készítsd el a gombócokat. A darált húst keverd össze a rizzsel, a nagyon apróra vágott vöröshagymával, a zúzott fokhagymával, a darált szalonnával, ízlés szerint sózd, borsozd, és szórj rá pirospaprikát. Tojás nem is szükséges hozzá. A káposztaleveleket mosd meg, a középső, vastag erezetet vágd ki, és göngyöld bele a masszát, a két végét szorosan dugd be.
Az apróra vágott vöröshagymát zsíron pirítsd meg. Erre dobd rá a káposztát, fakanállal kicsit forgasd össze. Utána ízesítsd borssal, pirospaprikával. Tulajdonképpen egy pörköltalapot kell készíteni. Ezt öntsd fel a félig megfőtt csülök levével. Ha túl sós, csak a felét tedd rá, és vizet is adj hozzá. Ezt követően mehetnek bele a gombócok és a csülökdarabok. Lényeges, hogy a lé mindent ellepjen. Lassú tűzön addig főzd, amíg a töltelék puha nem lesz. Ez körülbelül egy-másfél óra. Tejföllel tálald.
Forrás:https://femina.hu/recept/toltott_kaposzta_recept/