Kifejezetten népszerű itthon a görög konyha, ami a húsok mellé sok zöldséget, gyümölcsöt, joghurtot és fűszert használ. Ezzel a menüvel idézzük meg a gazdag ízvilágát.
Leves
Görög csirkeleves joghurttal
Elkészítési idő: 45 perc
Nehézségi fok: 3
Hozzávalók (4 személyre):
- 25 dkg csirkemell
- 2 csirkehúsleves kocka
- 1 citrom
- 8 dkg hosszú szemű rizs
- 2 tojás
- 1 tk oregánó
- 1 ek menta
- 1 ek petrezselyem
- 1 dl joghurt
Elkészítés: Közepes edényben 1 liter vizet a leveskockákkal felforralunk, majd csökkentjük a lángot, beletesszük a csirkehúst és a citromhéj felét. Lefedjük, és lassú tűzön kb. 15 percig főzzük, majd kivesszük a félig megfőtt csirkemellet, hagyjuk kicsit kihűlni, és vékony szeletekre vágjuk. Közben az újra felforralt levesbe belefőzzük a rizst, és kb. 20 perc múlva a csíkokra vágott húst. Egy kisebb edényben összekeverjük a citromlevet, a maradék reszelt citromhéjat és a tojások sárgáját. Amikor a rizs és a hús megpuhult, levesszük a tűzről, és hozzáadjuk az ízesített tojássárgáját, és addig kevergetjük, amíg a leves kifehéredik és egy kicsit besűrűsödik. Az oregánóval, a mentával, a petrezselyemmel, sóval, borssal ízesítjük. A joghurtot vagy belekeverjük is kicsit összefőzzük vele, vagy tálaláskor minden adag tetejére egy evőkanálnyit teszünk.
Főétel
Citromos sült csirke
Elkészítési idő: 75 perc
Nehézségi fok: 1
Hozzávalók (4 személyre):
- 4 egész csirkecomb
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 1 citrom
- 2 dl húslevesalaplé
- 1/2 csokor petrezselyemzöld
- 10 dkg zöld olívabogyó
- olívaolaj
- bors, só
A körethez:
- 1 kg borgonya
Elkészítés: A megtisztított csirkecombokat a forgónál kettévágjuk, majd a húsokat tepsibe tesszük. Elrendezzük mellettük a megtisztított fokhagymagerezdeket, a cikkekre szelt vöröshagymát, és a felkarikázott citromot. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. Kevés olívaolajjal meglocsoljuk, majd az alaplét is ráöntjük. 180 fokra előmelegített sütőben 60 percig sütjük. Akkor jó, ha a csirke húsa megpuhult, a bőre pedig ropogósra sült. Olívabogyókkal és a petrezselyem lecsipkedett leveleivel megszórva, kockára vágott sült burgonyával tálaljuk.
Kímélő megoldás
Eredeti muszaka
Elkészítési idő: 120 perc
Nehézségi fok: 5
Hozzávalók (4 személyre):
- 5 közepes nagyságú padlizsán
- 4 burgonya
- 50 dkg darált hús
- 2 ek vaj
- 1 pohár vörösbor
- 3 érett paradicsom
- fahéj
- olaj a sütéshez
- só, bors
- 750 ml tej
- 5 ek finomliszt
- 3 ek olvasztott vaj
- sajt
- 2 tojás
- 1 csipet szerecsendió
Elkészítés: A padlizsánokat szeleteljük fel 1 centi vastag karikákra, mindkét oldalukat sózzuk meg, majd 20 percre tegyük félre. A hagymát nagy lyukú reszelőn reszeljük le és egy kevés vízben pároljuk meg. Ha a víz elpárolgott, öntsünk a hagymára egy kevés olajat, és pirítsuk meg. Ízesítsük egy csipetnyi fahéjjal, öntsük hozzá a bort, adjuk hozzá az átpasszírozott paradicsomokat és a darált húst, majd pároljuk tovább. Öntsünk hozzá egy pohár vizet, fedjük le, és lassú tűzön pároljuk addig, amíg a víz el nem fő. Hagyjuk kicsit kihűlni, majd keverjük hozzá a tojások fehérjéből felvert habot. A padlizsánkarikák mindkét oldalát süssük kicsit meg. A karikára vágott burgonyákat szintén pirítsuk meg, majd egy mély tepsibe rétegesen rakjunk padlizsánt, burgonyakarikákat, illetve darált húsos keveréket. Ismételjük, amíg az alapanyagok el nem fogynak, de a felső réteg mindig padlizsán legyen. Készítsük el a besamelmártást: a vajat olvasszuk fel, keverjük hozzá a lisztet. Ha a liszt aranyszínűvé pirul, adjuk hozzá a forró tejet, majd a tojássárgákat. Tovább már ne főzzük! Adjuk hozzá a szerecsendiót és a reszelt sajtot. Jól keverjük össze, és öntsük a tepsibe, a rakott padlizsánra. Előmelegített sütőben közepes lángon 30-40 percig süssük.
Desszert
Görög citromos süti
Elkészítési idő: 60 perc
Nehézségi fok: 2
Hozzávalók (4 személyre):
- 20 dkg finomliszt
- 10 dkg gríz
- 2 kk szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 35 dkg cukor
- 2,5 dl joghurt
- 3 tojás
- 1 citro
- kevés vaj (tepsi kikenéséhez)
A sziruphoz:
- 1,5 dl víz
- 15 dkg cukor
- 4 citrom reszelt héja és leve
A tálaláshoz:
- kókuszreszelék
Elkészítés: Előmelegítjük a sütőt 160 fokra és kivajazunk egy 30×20 centis tepsit. Egy nagy tálban összevegyítjük a lisztet, a grízt, a szódabikarbónát, a cukrot és a sót. Egy mérőkancsóban kézi habverővel összedolgozzuk a joghurtot a tojásokkal, majd hozzáreszeljük a citrom héját, és a levéből is 1 evőkanálnyit. A kancsó tartalmát a tálba öntjük és az egészet összedolgozzuk, aztán átkanalazzuk a tepsibe. 45-55 perc alatt megsütjük.
A sziruphoz az alapanyagokat összeöntjük, majd kis lángon addig kavargatjuk, amíg a cukor megolvad, utána nagy lángon 3-4 percig forraljuk. A még meleg sütire kanalazzuk a citromos szirupot. Tálaláskor megszórhatjuk kókuszreszelékkel.
A nagymama receptfüzetéből
Tzatziki
Elkészítési idő: 30 perc
Nehézségi fok: 1
Hozzávalók (4 személyre):
- 1 kígyóuborka
- 2 bögre natúr joghurt
- 1 gerezd fokhagyma
- 1/2 citrom
- só, bors
- olívaolaj
Elkészítés: Az uborkát megmossuk, szárazra töröljük, majd durvára reszeljük. Besózzuk, és egy kis időre félretesszük állni. Amikor levet eresztett, lecsepegtetjük. A joghurtot összekeverjük a zúzott fokhagymával, majd pár csepp citromlével ízesítjük. Hozzáadjuk a lecsepegtetett uborkát, és ízlés szerint megborsozzuk. Olívaolajjal meglocsolva pitával tálaljuk.
Forrás:https://www.borsonline.hu/