ÁRSTOP – UTÁNAJÁRTUNK, MENNYI A LIMIT AZ ÜZLETLÁNCOKNÁL - Life Story

ÁRSTOP – UTÁNAJÁRTUNK, MENNYI A LIMIT AZ ÜZLETLÁNCOKNÁL

A legkisebb szórás a csirkemellnél, a legnagyobb a sertéscombnál található.

Ember legyen a talpán, aki fejben tudja tartani, hogy az árstopos élelmiszerekből melyik üzletláncnál mennyi a maximálisan vásárolható mennyiség. Pláne, hogy volt, ahol módosult a korábbi szám, így például az ALDI-ban az előzőleg 12 liter helyett már csak 6 liter 2,8%-os UHT tejet vásárolhatunk – egyszerre. A mennyiségi limit pedig – a megvizsgáltak közül egy üzletlánc kivételével – a november 10-én ársapkát kapott burgonya és tojás esetében is megjelentek.

Két ársapkás terméknél sincs korlátozás a SPAR-nál

A Metropol egy híján 10 üzletláncban nézett szét, és táblázatban összegezte, honnan mennyit vihetünk haza egyszerre az árstopos termékekből. Jól látható, hogy a nagy áruházláncoknál vegyes a szórás, sőt, van, ahol bizonyos árstopos élelmiszerekre egyáltalán nem alkalmaznak mennyiségi korlátozást.

 

25%-kal csökkent a tojás és 10%-kal a krumpli ára

A Metropol korábban körbejárt néhány üzletet, hogy meggyőződjön róla, mennyibe kerül az árstop után a krumpli és a tojás. Több nagy áruházláncot is megnéztek Budapesten. A tojás ára darabonként 90-95 forintra mérséklődött, az étkezési burgonya kilója a legtöbb helyen 400 forintba kerül.

Az árak az üzletekben nem egységesek, mivel mindenkinek a saját szeptember 30-i árait kell alkalmaznia, de átlagosan 25%-kal csökkent a tojás és 10%-kal a krumpli ára. Ez azt jelenti, hogy a kormány intézkedésének köszönhetően 25-30 forinttal vehetjük olcsóbban a tojás darabját, míg a burgonya ára kilónként 30-40 forinttal mérséklődött.

 

A kiskereskedőknek is segítséget nyújt a kormány

Vannak, akik az árstop bevezetése miatt áruhiánytól tartanak, de a rendelet azt is kimondja, hogy a kereskedő köteles „a 2022. szeptember 30. napján forgalmazott termékek forgalmazására és naponta legalább a hét adott napjára vonatkozó, 2022. évi átlagos napi, a kereskedőnél készleten lévő mennyiség árusítására”. A kisebb boltok üzemeltetői aggódnak, hogy ha a beszállítói ár nem változik, hosszú távon nehéz lesz tartani az árstopot. A nagy üzletláncoknak ez nyilván kevésbé jelent gondot, hiszen nagy tételben amúgy is olcsóbban szerzik be az árut, ugyanakkor a kis vidéki üzleteknek a kormány segítséget nyújt az árstop betartásához.

Ezek az élelmiszerek kaptak árstopot

Tojás, étkezési burgonya, kristálycukor, búzafinomliszt, napraforgó-étolaj, sertéscomb, csirkemell, csirkefarhát, 2,8%-os tehéntej.

Megosztás