Ez a nagyszüleink által használt megoldás, egyszerű és hatékony, de ma már egyre kevésbé alkalmazzák.
Miért ajánlott hagymahéjba ültetni a paradicsomot?
A növények egészsége elengedhetetlen a gazdag terméshez. Ehhez nem csak a megfelelő talajt, a legjobb műtrágyát, az öntözést és a napfényt kell megadnunk nekik, hanem védelmet is kell nyújtanunk az őket érő számos betegség és káros rovar ellen.
A zöldségek és gyümölcsök leggyakoribb ellensége a drótféreg. Ha nem teszünk lépéseket, hogy távol tartsuk ezeket a palántáinktól, ezek teljes pusztulását eredményezhetik.
Egy egyszerű, olcsó és hatékony módszert alkalmaztak nagyszüleink, akik hagymahéjba ültették a paradicsomot. Ez a módszer lépésről lépésre megtekinthető a „La țara” YouTube-csatornán közzétett videóban.
„Komposzttal javítjuk a talajt, és elültetjük a paradicsom palántákat. A drótférgek leküzdésére hagymaleveleket teszünk minden egyes palánta alá. A hagymahéjak számos, a növények számára szükséges mikroelemet tartalmaznak (kalcium, kálium, mangán, magnézium, vas, réz, szelén, króm, bór stb.) egy természetes műtrágya, mely baktérium- és gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik, ugyanakkor jó rovarirtó, ill. fertőtlenítő is egyben” – mondják a zöldségtermesztők.
Milyen előnyei vannak ennek a trükknek?
A hagyma héja nemcsak rovarölő szerként védi a paradicsomot, hanem gomba- és baktériumölő tulajdonságokkal rendelkező természetes műtrágya is.
Az összetételükben található esszenciális tápanyagok a növények tápláló szerepét is ellátják. A hagyma héj gazdag foszforban, káliumban és kénben, olyan vegyületekben, amelyek javítják a palánták egészségét és növelik életerejüket.
Ezen kívül porózus szerkezetüknél fogva segítik a talajnak a vízelvezetését is, amelyben a növények nőnek, így nagyon fontosok a paradicsompalánták esetében, amelyeknek a gyökerei, szárai elrohadnak, ha túl nedves talajba kerülnek.
A hagymahéj nitrogént és kalciumot tartalmaz, amelyek növelik a földréteg termékenységét, és ez nem csak gazdagabb paradicsomtermést jelent, hanem sokkal jobb minőségűt is.