Ezért kell visszametszeni a paradicsomot! – Trükkök a tökéletes terméshez - Life Story

Ezért kell visszametszeni a paradicsomot! – Trükkök a tökéletes terméshez

A növényeinkkel azután is foglalkoznunk kell miután elültettük és kihajtottak, a paradicsomtövekről pedig különösen gondoskodni kell, hogy csodaszép és egészséges termésünk legyen.

Így gondozd a paradicsomot kihajtás után

A paradicsom kihajtása után az a minimum, hogy kitámasztjuk a töveket, és gondosan odakötjük a szárakat a támasztékhoz, hogy megfelelően tudjanak növekedni. Időnként pedig metszeni is kell a túlburjánzó hajtásokat. De miért olyan fontos a visszametszés a paradicsom esetében? A paradicsom levelei nagyon fontos szerepet játszanak a terméshozamban. A metszést se mindegy hogyan végezzük, olvasd el tippjeinket a paradicsom megfelelő metszéséről.

Paradicsom metszése

A paradicsom metszése fontos szerepet játszik abban, hogy a növény jobban tudjon lélegezni a ritkítás következtében, ezáltal a betegségeket is kevésbé fogja elkapni. Azonban ha túlságosan megmetszük a paradicsomunkat és túl kevés levelet hagyunk rajta, akkor könnyen meg fognak égni a tűző napon a paradicsomok, ráadásul a túl kevés levél hatással van a beérésre is, és így nem fognak tudni megérni a kis paradicsomjaink.

Tippek paradicsom metszéséhez

Az egyik legfontosabb metszési szabály, hogy a megsárgult és beteg leveleket próbáljuk meg minél előbb, azonnal eltávolítani, hogy ne terjedjen tovább, és csak utána ritkítsuk meg a zöld részeket. Ha a levelek elkezdenek foltosodni, akkor valószínűleg gombás betegsége van a termésnek. Ebben az esetben minél hamarabb meg kell szabadulni a beteg levelektől!

Szezon közepén megjelennek a friss hónaljhajtások, amiktől mindenképp meg kell szabadulni, ugyanis ezek nem hoznak termést, de ha hoznának is, akkor is túl későn és már nem lenne idejük beérni.

Végezzük a metszést egy steril kerti ollóval és égessük el a beteg leveleket, semmiképp ne tegyük a komposztba és semmiképp ne dobjuk le a paradicsomtő mellé.

A paradicsomtő alsó leveleit két-három hetente kell megritkítani, de vigyázzunk, hogy ne nőjenek akkorára, hogy érjék a földet, mert akkor könnyebben megfertőződhetnek betegséggel. Forrás: agraroldal.hu

Ezen a gombon tudod támogatni az oldalt:
Megosztás