Tagadás – Cikk - Life Story

Tagadás – Cikk

Tagadás – Cikk

**Tagadás** egy olyan cselekedet vagy állapot, amikor valaki elutasít vagy nem fogad el valamit, vagy nem hisz valaminek az igazságtartalmában. A tagadás lehet verbális (szóban vagy írásban kifejezett) vagy nem verbális (testbeszéd, gesztusok stb.). A tagadás különböző formái és okai lehetnek, és számos területen megjelenhetnek, például pszichológiában, jogban, kommunikációban stb.

#### A hsvti cikk

A hsvti cikk egy híres cikk, amelyet Dek Ferenc írt a Pesti Naplban 1865. április 16-án. A cikk a magyar nemzet önállóságának és függetlenségének fontosságát hangsúlyozta, és arra buzdította az embereket, hogy ne ismerjék el a kiegyezési tárgyalásokat, amelyek a Habsburg Birodalommal folytak. A cikk nagy hatást gyakorolt a magyar közvéleményre és a politikai helyzetre, és hozzájárult az osztrák-magyar kiegyezés létrejöttéhez 1867-ben.

A cikkben Dek Ferenc kifejezte a magyar nemzet ellenállását és elkötelezettségét a függetlenség mellett. A cikk fontos szerepet játszott abban, hogy felhívja a figyelmet a magyar nemzet jogaira és érdekeire, és erősítse a nemzeti identitást és öntudatot.

Források:
-: ‘1865. prilis 16. | Megjelenik Dek Ferenc Hsvti cikke a Pesti Naplban’ – Napleonnal kttt villafrancai fegyversznet utn az llamadssg, a tovbbi terleti vesztesgek s az esetleges forradalmi megmozdulsok kpben tornyosul veszly ell Ferenc Jzsef a politikai rendszer talaktsban keresett menedket. Alexander Bach menesztse utn az uralkod btortalan lpsekkel az udvarh konzervatvok ltal javasolt irnyban indult el, akik kztt pl. A hazai kzvlemny dnt tbbsge ugyanis 1860 szn abban remnykedett, hogy az egyesl Olaszorszg s Ausztria konfliktusa a kvetkez tavasszal jabb hborv rik, mely a magyarok szmra is elhozza egy jabb fegyveres felkels s a teljes fggetlensg eslyt. A hsvti cikk gy ketts politikai sikert jelentett, hiszen mindkt fl ignyeit kielgtette: a magyar kzvlemny elgedetten nyugtzta, hogy Dek ismtelten megvdte a 48-as alap s a fggetlensg eszmnyt, az osztrk uralkod krk pedig rzkeltk azt a hangslyvltst, ami immron nyilvnosan is az 1861-es llsponthoz kpest vgbem

Ezen a gombon tudod támogatni az oldalt:
Megosztás