Sűrített paradicsom elkészítése nem is annyira bonyolult, íme:
Hozzávalók:
- 10 kg érett paradicsom
- Só (ízlés szerint)
- 1 evőkanál cukor (opcionális)
- Olívaolaj (tároláshoz)
Eszközök:
- Nagy fazék
- Szűrő
- Turmixgép vagy botmixer
- Üvegek a tároláshoz
Elkészítés lépései:
- Paradicsom előkészítése:
- Mossuk meg alaposan a paradicsomokat, majd vágjuk negyedekre.
- Főzés:
- Tegyük a paradicsomokat egy nagy fazékba, és közepes lángon kezdjük el főzni.
- Időnként keverjük meg, hogy ne égjen le. Főzzük addig, amíg a paradicsomok teljesen megpuhulnak (kb. 30-40 perc).
- Passzírozás:
- Amikor a paradicsomok megpuhultak, használjunk egy szűrőt vagy passzírozót, hogy eltávolítsuk a héjakat és a magokat.
- Ha van turmixgépünk vagy botmixerünk, pépesítsük a paradicsomot, majd szűrjük át egy finom szitán.
- Sűrítés:
- Tegyük vissza a pépet a fazékba, és közepes-alacsony lángon főzzük tovább, amíg el nem éri a kívánt sűrűséget. Ez akár több órát is igénybe vehet.
- Időnként keverjük meg, hogy ne égjen le.
- Ha szükséges, adjunk hozzá sót és cukrot ízlés szerint.
- Tárolás:
- Amikor a sűrített paradicsom elkészült, töltsük sterilizált üvegekbe.
- A tetejére öntsünk egy kis réteg olívaolajat, hogy megakadályozzuk a penészesedést.
- Zárjuk le szorosan az üvegeket, majd helyezzük őket egy forró vízfürdőbe 10-15 percre, hogy biztosítsuk a tartósítást.
- Hűtés és tárolás:
- Hagyjuk az üvegeket teljesen kihűlni, majd tároljuk hűvös, sötét helyen.
- Felbontás után hűtőszekrényben tároljuk, és egy héten belül használjuk fel.
Paradicsomról több wiki: https://hu.wikipedia.org/wiki/Paradicsom_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)
A házi sűrített paradicsom ízletesebb és természetesebb alternatívája a bolti változatoknak, valamint adalékanyag-mentes. Jó étvágyat!