Nyugdíj: Kevesen ismerik ezt a nyugdíjszabályt, pedig rengeteg pénzed múlhat rajta - Life Story

Nyugdíj: Kevesen ismerik ezt a nyugdíjszabályt, pedig rengeteg pénzed múlhat rajta

Igen ritka körülmények között kérhető csak a nyugdíj újraszámítása: a vonatkozó szabály szerint jogorvoslat keretében, illetve bizonyos esetekben korhatár előtti ellátásban vagy szolgálati járandóságban részesülő személyek kérhetik ezt.

A nyugdíjak esetében minden forintnak nagy jelentősége lehet. Sokan aggódnak azon, hogy nem lesz elég magas az időskori ellátásuk, vagy épp azon, hogy nem is fognak tudni nyugdíjba menni. Így érthető, hogy sokakban felmerül, milyen körülmények között kérhető a nyugdíj összegének újraszámítása. A NyugdíjGuru megvizsgálta a vonatkozó szabályokat.

Ezek a szabályok vonatkoznak a nyugdíj újraszámolására

Az egyik eset, amikor kérhető az újraszámítás, amennyiben ez jogorvoslati eljárásban merül föl. A másik lehetőség a korhatár előtti ellátásban vagy szolgálati járandóságban részesülő személyeket érinti. Ők akkor kérhetik a nyugdíjkorkorhatáruk betöltése után, hogy a korhatár betöltésének napján automatikusan öregségi nyugdíjjá alakult ellátást újraszámolják, ha az ellátásuk mellett végzett munkával legalább 365 nap szolgálati időt szereztek. Ennek az az oka, hogy a munkával szerzett kereset járulékköteles, vagyis hatására megváltozhat a nyugdíj összege.

Sokan tartanak a nyugdíjas évektől, így érdemes minden vonatkozó szabályt ismerni
Sokan tartanak a nyugdíjas évektől, így érdemes minden vonatkozó szabályt ismerniOlga Shumytskaya / Getty Images Hungary

Korábban az újraszámítást csak a korhatár betöltését követő hat hónapon belül lehetett benyújtani, ám 2022. július 28-ától megszűnt ez a korlátozás. Azoknak, akik jogosultak erre, a szekértő szerint mindenképp érdemes ezt megtenniük, hiszen az újraszámítás során hosszabb szolgálati időt és magasabb valorizációs (értékkövetési) szorzókat vehetnek figyelembe. Ráadásul vesztenivalójuk nincs: a nyugdíj összege csak felfelé módosulhat a vonatkozó jogszabályok szerint.

Ezekben az esetekben nem kérhető a nyugdíj újraszámítása

  • Nem kérhető a nyugdíj újraszámítása amiatt, hogy a nyugdíj megállapítása óta nőttek a valorizácós szorzók.
  • Nem kérhető a nyugdíj újraszámítása akkor sem, ha a közszférában szünetelő nyugdíj folyósítása újraindul a dolgozó nyugdíjas közalkalmazotti vagy hasonló közszolgálati jellegű jogviszonya megszűnését követően.
  • Végül nem kérhető az újraszámítás arra hivatkozva sem, hogy a nők kedvezményes nyugdíjában részesülő hölgy időközben betöltötte a nyugdíjkorhatárát.
Ezen a gombon tudod támogatni az oldalt:
Megosztás