Ez a 3 legbiztonságosabb ország. Világháború kitörése esetén. - Life Story

Ez a 3 legbiztonságosabb ország. Világháború kitörése esetén.

Oroszország február 24-én hajnalban teljes körű támadást indított a szomszédos Ukrajna ellen. A közel egy hete tartó konfliktus a hidegháború óta nem látott feszültséget okozott, Putyin „történelmi válaszlépéssel” fenyegette meg a nyugatot arra az esetre, ha beavatkozik az Ukrajna elleni támadásba. Ebből az apropóból összeszedtük a világ legbiztonságosabb országait, ahol egy nemkívánatos világháború esetén is biztonságban tudhatná magát az ember.

3. Portugália

 Kép: unsplash/Nick Karvounis

Portugália a harmadik helyen áll a legbékésebb országok rangsorában. 2014-ben még csak a 18. helyen állt, az elmúlt években tehát hatalmasat lépett előre. Az országban elsősorban a fokozott rendőri jelenlétnek köszönhetően csökkent a bűnözési ráta. Az ország stabil demokráciával rendelkezik, 2015 óta António Costa miniszterelnök irányítása alatt. A Politico című politikai lap szerint Portugália a „stabilitás oázisává” vált.

A második világháború alatt hivatalosan semleges volt, és távol tartotta magát a külföldi konfliktusoktól, ami azóta is jellemző az ország hozzáállására: nem sok vizet zavarnak és más sem zavarja őket, ráadásul földrajzi elhelyezkedésüknek köszönhetően sincs sok félnivalójuk egy háború esetén.

2. Új-Zéland

 Kép: unsplash/David Groves

Új-Zéland a világ egyik legelzártabb, mégis az egyik legfejlettebb országa. Stabil demokráciájának egyik legfőbb alapelve, hogy nem vesz részt egy világméretű konfliktusban sem. Nincsenek területi követelései, de rájuk sem néz senki ferde szemmel. A tenger nyújtotta védelem mellett érdemes megemlíteni, hogy Új-Zéland meglehetősen hegyvidékes ország, melyek egy esetleges támadás esetén remek búvóhelyekkel rendelkezik a teljes lakosság számára.

1. Izland

 Kép: unspalsh/Cassie Boca

A globális békeindex szerint Izland – ahova nemrég a Noizz is ellátogatott – immár 13 éve a világ legbiztonságosabb országa. Az országban nagyon alacsony a bűnözés szintje, ami a magas életszínvonalnak, a kis népességnek, a bűnözéssel szembeni erős fellépésnek, a rendőrségbe vetett nagyfokú bizalomnak, valamint a társadalmi és gazdasági osztályok közötti feszültség hiányának tulajdonítható.

Nem véletlen tehát, hogy a kicsiny lakosságú sziget 2016-ban elnyerte a világ legbékésebb helye kitüntetést is. Ráadásul egy háború esetén egyetlen nagyhatalomnak sem állna érdekében különös figyelmet fordítania erre a területre, földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően pedig szinte biztos, hogy kimaradna az egész konfliktusból.

Megosztás